TÜBİTAK 2519 – COST Çalışma Grubu Destek Programı tarafından desteklenen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde yürütülmekte olan projemizin paydaş toplantıları ve saha çalışmaları için Adana ve Mersin illerini kapsayan Çukurova ziyaretimizi 6 – 10 Haziran’da tamamladık.
NEET gençler konusu ile ilgili kurum ve kişilerden oluşan paydaşlarımızın desteğiyle 50’nin üzerinde gençle görüştüğümüz saha araştırması çalışmamızdan sonra, Çukurova paydaş toplantımızda bir araya geldik. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın kapsamlı iş birliği ve mekan desteğiyle bir araya geldiğimiz bu güne proje çalışmalarımızı tanıtarak başladık. Ardından paydaşlarımızla atölye çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu atölye çalışması kapsamında yerelde faaliyet gösteren devlet, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler gibi kurumlarla Türkiye’deki NEET gençlerin sorunlarını, olası çözümleri ve dahil edilmesi gereken paydaşları konuştuk.
Saha Çalışmaları
Projemizin Adana ve Mersin illerinde gerçekleşecek saha çalışması için başta yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere bölgedeki paydaşlardan önemli bir destek alındı. Proje ekibimiz 3 gün içerisinde Adana ve Mersin’in çeşitli bölge ve mahallelerinde gençleri evlerinde ziyaret ederek, kafelerde ya da iş birliği yaptığımız kurumların sağladıkları mekanlarda görüşmeleri gerçekleştirerek hızlı ve odaklı bir çalışma yapma imkanı buldu. Her iki ilde de katılımcılar arasında cinsiyet, eğitim durumu, sosyoekonomik statü ve benzeri farklılıklar gözetilerek farklı yaşamları temsil eden öyküler yakalanması hedeflendi. Bu çalışmalarımızda bize destek olan kurumlara teşekkür ediyoruz.
Paydaş Toplantısı
Karşılama ve Proje Tanıtımı
Katılımcılar, Proje ekibimizden Prof. Emre Erdoğan ve Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ile Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Proje tanıtımı kapsamında yapılacak çalışmalar, amaçlar ve yöntemlerin yanı sıra Türkiye’de NEET Gençlerin Profili ve İyi Olma Hali Araştırması web sitesi de tanıtıldı. Proje çalışmaları ve ekip hakkında detaylı bilgiler, akademik kaynaklar, kavramlar sözlüğü, podcast ve çalışma metinlerinin yanında dünyada NEET gençlere yönelik politika ve müdahalelerin derlemesini içeren web sitesinin, Türkiye’de NEET gençler konusunda yönelik bir bilgi portalı olarak hazırlandığı belirtildi.
Atölye Çalışması
Etkinliğin atölye bölümünde ise, kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri temsilcileri, akademisyenler ve uzmanların katkı sunduğu atölye çalışması düzenlendi. İlgili paydaşların katılımıyla, eğitimden kopma, istihdama geç(e)meme, bakım ve sosyal hizmetler ve öznel iyi olma(ma) hali olmak üzere dört farklı başlık altında Türkiye’de NEET gençlerin durumu, sorunların çok yönlülüğü ve tespitine yönelik tartışmalar yürütüldü ve deneyim aktarımında bulunuldu.
Toplantı sırasında hem yerelde birlikte çalışan kurumlar bir araya gelerek konuyu birlikte düşünme şansı buldu hem de farklı kurumlarda çalışma yürütenler birbirleriyle tanışma ve çalışmalarından karşılıklı olarak haberdar olma imkanına ulaştı. Verimli geçen bir günün ardından atölye raporlarını paylaşmak ve üzerine diyalog devam ettirmek dileğiyle katılımcılar toplantıdan ayrıldı.
World Café formatında gerçekleştirilen bu atölyede paydaşlar tarafından ifade edilen sorunlar, proje ekibimizden oluşan moderatörler ve raportörler tarafından detaylı olarak not edildi. Bu bilgilerin derlendiği Paydaş Toplantısı Raporumuza buraya tıklayarak erişebilirsiniz.